In 22 noiembrie intram in al 20-lea Termen Solar din Calendarul Chinezesc. Termenele Solare sunt un sistem de impartire a anului in 24 de mini-anotimpuri, care marcheaza schimbarile climatice si din activitatile omului pe parcursul anului: venirea primaverii, trezirea insectelor, solstitiile si echinoctiile, venirea caldurii, venirea frigului etc.
βZapada micaβsau XiaoXue, dupa cum ii spune si numele, marcheaza venirea zapezii.
Incepand de acum ninge din ce in ce mai des, mai intai usor βzapada micaβ si apoi din ce in ce mai mult, dupa 7-8 decembrie.
Este o perioada in care temperaturile scad si se apropie de 0 grade, oamenii stau mai mult prin casele lor, in China se consuma mancaruri din orez glutinos si ridiche. Se recomanda sa ne hranim energia rinichiului cu catina, nuci, stafide si orez brun.
In timpul iernii, cand natura este dominata de energia yin, avem tendinta sa fim tematori sau deprimati ori sa ne facem filme negative si sa pierdem controlul asupra lor. De aceea e bine sa consumam plante tonice (ginseng siberian) care ne hranesc energia rinichiului si sa evitam frigul (mai ales in zona salelor, a spatelui si a gatului). In plus, pentru ca lumina scade afara, ar fi bine sa compensam si sa ne decoram casele cu lumini (ca tot incep pregatirile de Craciun).
In traditia populara romaneasca, in preajma acestei zile se sarbatoreste Ovidenia sau Intrarea in Biserica a Fecioarei Maria, sarbatoare care se suprapune peste una mai veche, precrestina, si anume Filipul cel Schiop. Filipii erau divinati ale lupilor si de ziua lor (21 noiembrie) se credea ca se deschid cerurile si animalele vorbesc iar strigoii circula liber. Se faceau farmece, praznice, pomeni, existau anumite interdictii pentru a se asigura protectia vitelor de animalele salbatice, femeile nu aveau voie sa mai spele rufele in rauri (Ion Ghinoiu- Calendarul taranului roman. Zile si mituri, 2018).