Facebook Pixel

Ce este Feng Shui?

Peisaj "sentimental"
#fengshuilandscape

Exista foarte multa confuzie in legatura cu raspunsul la intrebarea Ce este Feng Shui?.

E arta? E stiinta? E religie? E pseudo- ceva?

Dupa 12 ani de studiu si practica in domeniu, va ofer mai jos definitia mea:

Feng Shui este o metoda* antica chinezeasca de a construi si a decora case, care tine cont de mediul ambiant, de locatarii casei si de influentele subtile (energiile de la stele) prezente intr-un anumit loc.

*metoda = procedura sistematica, tehnica, proces de a realiza ceva

Folosind acesti 3 parametri se calculeaza (cu formule) cea mai optima asezare si amenajare a unui spatiu locuit, care sa aduca sanatate, longevitate, prosperitate, relatii armonioase. Cu alte cuvinte, Feng Shui este o metoda de imbunatatire a vietii in toate aspectele ei prin actiunea asupra mediului in care traim.

In Occident de-abia in sec 20 au aparut studii despre influenta mediului asupra sanatatii, a starii de bine, a productivitatii si asupra calitatii vietii umane (psihologia mediului). Dupa mine, asta arata ca vechii chinezi erau mai constienti si mai atenti la mediul lor decat suntem noi.

Ce e fascinant la Feng Shui este ca nu are nicio problema sa imbine latura tehnica, practica, referitoare la pozitia mobilierului, la functiuni, la directiile cardinale, geografia mediului inconjurator, cu date subtile si transcendente cum ar fi misteriosul Qi, sau influenta stelelor din Carul Mare si harta astrologica a locatarilor.

Eu i-as zice meta-design sau meta-arhitectura pentru ca are o latura tehnica, fizica ce presupune schimbari la nivelul locuintei (cum asezam mobilierul, ce culori si materiale folosim in fiecare spatiu) si una transcendenta, energetica, adica “meta” (cum circula Qi-ul intr-un spatiu, cum ne influenteaza, cum evolueaza in timp, cum interactioneaza harta casei cu harta personala).

De aceea raspunsul la intrebarea ce este Feng Shui are nevoie de cateva explicatii:

Feng Shui este stiinta– pentru ca are formule de calcul, instrumente de masura (busola), tehnici si proceduri proprii. In practica Feng Shui observam si masuram anumiti parametri (directia cardinala, anul constructiei) si-i folosim ca sa calculam harta energetica a acelui spatiu. Regulile de calcul, formulele, metodele de calcul a unei harti a energiilor sunt aceleasi pentru fiecare spatiu, ele se aplica de fiecare data la fel cand facem o analiza.

Dar este si arta pentru ca dincolo de calcule si formule, trebuie sa ne folosim intuitia si sa facem apel la simturi (ce vedem, ce auzim, ce simtim intr-un loc) si sa definim care e atmosfera creata si care sunt efectele ei. Asta cere dezvoltarea intuitiei si a simturilor.

Feng Shui are multe lucruri in comun cu arhitectura si designul (pentru ca se ocupa cu reguli de construit si decorat case), dar si cu geografia si stiintele mediului ( se tine cont de directiile cardinale, de pozitia soarelui, a dealurilor, a formelor inconjuratoare, a apelor, a vectorilor energetici dintr-un anumit loc). Eu am intalnit in practica mea multi arhitecti si designeri care au un “simt innascut” al spatiului si care, fara sa intentioneze, respecta regulile Feng Shui in mod intuitiv, ceea ce arata ca atat arhitectura cat si Feng Shuiul au ajuns la concluzii similare privind spatiul si folosirea lui. Aceste concluzii sunt de fapt reguli de bun simt (sa-ti asezi geamurile spre S- in emisfera nordica- penru a beneficia de caldura si lumina cat mai mult, sa nu stai cu spatele la usa pentru ca iti creeaza o senzatie neplacuta, sa ai un perete in spatele patului ca sa te simti protejat etc).

Calareti de dragoni

Vechii maestri chinezi se plimbau pe coamele dealurilor si muntilor (numiti dragoni) si pe cursurile raurilor ca sa gaseasca cel mai propice loc pentru a construi o casa sau a aseza un sat. De aceea ei se numeau “calareti de dragoni”. Fain! Cum ar fi sa te prezinti “eu sunt X, calaret de dragon”??

Pratica Feng Shui nu este religie

Un lucru important de retinut este ca Feng Shui nu este religie, desi evident, conceptele fundamentale de trigrame, Qi sunt preluate din filosofia taoista. Dar ele sunt mai mult o descriere a universului (cum este fizica) decat o religie.

Multi maestri din Asia combina ritualuri populare (mandarine rostogolite cu ocazia trecerii in noul an, ratuste mandarin pentru amplificarea iubirii, broscute care scuipa bani etc) cu practica Feng Shui dar aceste ritualuri nu fac parte din Feng Shui-ul clasic, ele se preteaza la cei care au fost crescuti si educati in acea cultura. Practica Feng Shui se poate imbina cu superstitiile noastre locale. Daca vrem sa punem icoanele la E, putem sa le punem linistiti, ca nu se supara nimeni.

In concluzie, cel mai simplu raspuns la intrebarea ce este feng shui este acesta: Feng Shui este despre cum sa amenajam o locuinta, astfel incat locatarii ei sa aiba parte de o viata buna si fericita.

Daca doriti sa studiati aceasta metoda de amanejare a spatiului, va astept la cursurile mele.

Ioana

https://www.redcompass.net/cursuri/