Apa yang
Maimuta contine apa yang, sobolanul si dragonul contin in sub-qi-uri apa yin. Toate trei sunt animale yang (metal yang, apa yang si pamant yang) iar cand se intalnesc creeaza elementul apa.
Sobolanul reprezinta apa neobosita, curioasa, aflata in continua miscare, care se mobilizeaza imediat, adaptabila si indrazneata. Fun fact: sobolanii sunt asociati cu calatoriile pe mare si traiesc in canalizari, in apropierea apei. Sunt adaptabili, curiosi, inteligenti, exploratori, rapizi, deci incarneaza calitatile elementului care-i reprezinta.
Maimuta, desi are metalul yang ca si qi principal, contine apa yang in sub-qi, care o face extrem de inteligenta, capabila sa vada lucrurile din diferite perspective, sa gandeasca “in afara cutiei”, sa gaseasca solutii acolo unde altii vad probleme. De asemenea, ca si apa, ea poate sa imite pe oricine, sa se puna in forme variate fara sa -si piarda esenta (maimutele sunt foarte buni actori, comici, interpreti).
Dragonul reprezinta mormantul sau depozitul apei si el contine apa yin, sub forma ceturilor nesfarsite si a norilor (in care anticii credeau ca se ascund dragonii). Aceste ceturi se revarsa pe pamant sub forma ploilor, a furtunilor (tunetele sunt tipetele dragonilor) si se acumuleaza apoi in bazine subterane sau de suprafata. Apa din dragon este mai mult potentiala, ascunsa, (fiind depozit) si ea se manifesta in Dragoni sub forma emotiilor tumultuoase si a unei lumi interioare extrem de bogate.
Apa aceasta iese la suprafata in prezenta sobolanului si a maimutei. In astfel de momente, daca suntem atenti, putem cunoaste apa in toate formele ei:
- apa calma, linistita si misterioasa din adancurile oceanelor, plina de nuante si imperturbabila. In aceasta forma este expresia trairilor profunde, este depozitul infinit al subconstientului colectiv, este intuitia si mediumitatea, intelepciunea si capacitatea de a face corelatii si a constientiza (luciul apei oglindeste).
- apa ca forta motrice, energia miscarii, a impulsului, mobila si mobilizatoare. Este expresia curiozitatii, a fortei de mobilizare, a adaptabilitatii care este esentiala cand pornim sa exploram necunoscutul. Dar oceanul este si dramatic, teribil pe timp de furtuna, distructiv si infiorator, periculos si de neoprit.
- apa incompresibila, pe care putem doar sa o canalizam. Acest lucru este valabil si cand vorbim despre emotiile intense. Psihologii spun ca e gresit sa cautam sa ne blocam emotiile, dar le putem constientiza, le putem canaliza sau le putem da curs pana cand impulsul respectiv se stinge. Cu cat cautam sa blocam apa (sau emotiile), fara sa-i oferim o supapa sau un canal de scurgere constanta, ea se va acumula si va avea tendinta sa se reverse si sa creeze dezastre.
Persoanele cu multa apa in harta natala sunt emotivi, dau curs emotiilor pozitive si negative cu multa usurinta, le place sa simta. Ei sunt cei care plang la filme, la teatru, la stiri sau cand aud o salvare, care fac crize de “drama queen”, (Maurice Munteanu e nascult in luna de apa yang/ sobolan) dar sunt si oameni capabili sa le creeze celorlalti emotii intense pozitive sau negative. Ei sunt capabil sa mobilizeze mase mari de oameni sau sa le creeze stari intense.
Dar apa yang mai este si limpede, (in paradisurile tropicale), este originea vietii si sediul unei lumi fascinante si extrem de colorate (barierele de corali), este elementul de legatura intre oameni, civilizatii si locuri de pe planeta. Apa raurilor si a fluviilor a fost folosita ca si cale de transport de la inceputurile omenirii. Vanatorii-culegatori care au plecat din Africa sa exploreze planeta (un impuls de natura apei yang, de altfel), au facut-o pe malul oceanului si pe malurile raurilor, pentru ca era anevoios sa inaintezi prin paduri sau prin stepe pline de animale periculoase. In plus, apa era sursa de hrana si de apa potabila.
Ea reprezinta capacitatea de comunicare, de a transmite informatii, de a colporta stirile dar si cunoasterea, fiind un factor decisiv in transmisia cunoasterii de la o comunitate la alta. De aceea este asociata cu ziarele, cu stirile, cu transporturile si curieratul.
Dupa cum vedeti, insasi natura apei ne invata cum sa o folosim si ce fel de compportament sa avem in prezenta ei.
Cuvinte cheie: curiozitate, adaptabilitate, cercetare, a inainta, a (se) mobiliza, a explora, a cauta, a fi neobosit; forta motrice, avantul, indrazneala, curiozitatea, cutezanta, emotivitatea, intensitatea emotionala, varietatea si fluctuatiile emotionale, inteligenta, imaginatia (impreuna cu focul) profunzimea gandirii, varietatea ideilor, rapiditatea in a face corelatii, istetimea, simtul umorului, subconstientul)
Lipsa rabdarii, graba, superficialitate, lipsa de control, lipsa claritatii in gandire (apa tulbure), emotiile care intuneca gandirea, impulsivitatea, necugetarea, raceala emotionala, gandirea prapastioasa, imaginatia scapata de sub control, fantasmele necontrolate, toanele, temperamentul capricios, viciile, lipsa de control asupra propriilor tendinte.